• VŠETKOVEDKO

    VŠETKOVEDKO

    Ešte v minulom kalendárnom roku, 28. novembra 2023, sa uskutočnil už 15. ročník celoslovenskej vedomostnej súťaže Všetkovedko, v ktorej sú otázky zo všetkých oblastí, s ktorými sa žiaci doteraz stretli – prírodoveda, vlastiveda, slovenský jazyk a literatúra, matematika, anglický jazyk, hudobná, výtvarná, dopravná aj informatická výchova. Do súťaže sa zapojilo rekordných viac ako 22000 detí. V našej škole o titul Všetkovedko bojovalo 16 žiakov 2. – 4. ročníka. V týchto dňoch sme sa dozvedeli výsledky, na ktoré sme už netrpezlivo čakali.

    Medzi 30% najúspešnejších riešiteľov vo svojej kategórii a titul VŠETKOVEDKO získali:

     

    • Paulína Hanáková II.A trieda, najlepší výsledok žiakov našej školy
    • Radka Jesenská, III. A trieda
    • Ján Šesták, III.A trieda
    • Adam Janoťák, III.A trieda
    • Filip Jurčík, III.A trieda
    • Matúš Migra, III.B trieda
    • Teodor Zubček, III.B trieda

     

    Ostatní súťažiaci získali titul VŠETKOVEDKOV UČEŇ. Z nich najlepšie výsledky dosiahli Michal Rusnák III.A a Martin Čieško IV.B trieda.

    Ďakujeme žiakom, že sa zapojili do tejto súťaže a svojimi vedomosťami ukázali, čo všetko už vedia.

  • Lyžiarsky výcvik najmladších

    Lyžiarsky výcvik najmladších

    Tohtoročný lyžiarsky výcvik vo Valčianskej doline v dňoch 5. – 9. februára 2024 nám skomplikovalo počasie. 46 členná lyžiarska výprava najmladších žiakov z 1.- 3. ročníka namiesto plánovaných 5 dní lyžovala a snowboardovala len tri.

    Aj napriek tomu si to na snehu vychutnali. Deti si  odniesli z výcviku veľa nových zážitkov. Prekvapili najmä tí, ktorí stáli na lyžiach a snowboarde prvý krát, a už po 2 dňoch boli schopní zlyžovať celý svah. Lyžiarske  pokroky svojich detí si prišli pozrieť aj rodičia.

  • Florbalisti vybojovali postup na THM

    Florbalisti vybojovali postup na THM

    V piatok 16. 2., posledný školský deň pred jarnými prázdninami sa chlapci z  našej školy zúčastnili okresného kola starších žiakov vo florbale, ktoré bolo zároveň kvalifikáciou na májové Turčianske hry mládeže - THM. V rámci okresu boli vytvorené 3 skupiny a v nich podľa minuloročných výsledkov nasadené jednotlivé školy. V každej skupine hral každý s každým, pričom prví dvaja získali nomináciu na THM. V našej, v poradí druhej skupine, bolo 5 družstiev: Turany, Sučany, Dolinského, Hurbanova a M.R. Štefánika. Prvý zápas sa chlapcom vôbec nevydaril – chýbala súhra a „tímový duch“, a preto Hurbanke podľahli. Nasledovala tesná výhra nad Dolinského, kde sa už ale chlapci “chytili“ a preniesli si to aj do ďalších zápasov. Najdramatickejší bol zápas proti Sučanoch – hralo sa o postup a naši necelé dve minúty pred koncom prehrávali o dva góly. Dokázali však stav vyrovnať, čo im prinieslo rozhodujúci bod do tabuľky. Posledný zápas bol z našej strany bohatý na góly, takže sa rozhodne bolo na čo pozerať. V skupine sme teda skončili na druhom mieste, čo znamená, že postup je náš !

    6.3. sa v športovej hale v Diakovej uskutoční okresné finále, kde si zmerá náš tím sily s víťazmi všetkých troch skupín

    Zostava: Lucas Janota, Tomáš Lamoš, Lukáš Sochuľák, Šimon Zachar, Lukáš Majer, Patrik Gaššo, Adam Bodnár, Richard Bodnár, Lukáš Dvorštiak, Jakub Kapusta, Adrián Slezák.

     

    Chlapcom srdečne blahoželáme

  • Školské kolo v prednese poézie a prózy

    Školské kolo v prednese poézie a prózy

    Ešte vždy sa nájde množstvo detí, ktoré s veľkou obľubou čítajú knihy, ktoré sa učia texty básní, príbehov, rozprávok a povestí naspamäť. Nedávno prebehli triedne kolá v prednese poézie a prózy. Najlepší z druhého až štvrtého ročníka si dňa 13. februára 2024  zmerali sily v školskom kole. Hodnotiaca porota mala veľa práce, aby spravodlivo ohodnotila skvelé výkony 34 žiakov. Súťažilo sa v dvoch kategóriách.

    POÉZIA:

    1. Sebastián Litvaj  - IV.A
    2. Dávid Koment – IV.B
    3. Viktória Vrabcová – II.A

    PRÓZA:

    1. Radka Jesenská – III.A
    2. Lenka Ryžáková – III.A
    3. Sabína Hlavatová – IV. A

    CENA ZA ORIGINALITU:  Adam Janoťák – III.A

    CENA POROTY:  Martin ČIEŠKO – IV. B

    Všetkým oceneným žiakom srdečne blahoželáme a víťazom v jednotlivých kategóriách držíme prsty v okresnom kole prednese poézie a prózy, ktoré sa bude konať v Martine.

                                                                                                                                   Mgr. M. Sláviková

  • Pozdrav z Valče (9. 2. 2024)

  • KARNEVAL

    KARNEVAL

    Za oknami smiech a tanec, fašiangový harmatanec.
    Berte masky, je tu bál, fašiangový karneval.

     

    V stredu 31. 1. 2024 zavládla na našej škole správna fašiangová atmosféra. V priestoroch školy sa od rána šíril smiech a radosť. Žiaci, pani učiteľky a pani vychovávateľky našej školy sa zmenili na rozprávkové,  filmové  a rôzne iné bytosti.  Počas karnevalu sa konala promenáda masiek  na chodbe školy  a bolo sa na čo pozerať. Kreativita žiakov a rodičov bola nápaditá, opätovne ukázali svoju šikovnosť.

    Poďakovanie patrí aj všetkým, ktorí pomáhali s organizáciou karnevalu: pani učiteľkám z I. stupňa základnej školy, pani vychovávateľkám, pánovi riaditeľovi, pani tajomníčke, žiakom  II. stupňa a ZRPŠ, ktoré nám poskytlo finančný príspevok na zakúpenie odmien pre masky.

    Všetkým ďakujeme a tešíme sa opäť o rok.

  • Úspešný halový víkend pre A. C. VICTORIA

    Úspešný halový víkend pre A. C. VICTORIA

    23 atletických klubov a 440 pretekárov súťažilo v sobotu a v nedeľu  na halových majstrovstvách SsAZ mladšieho a najmladšieho žiactva v Banskej Bystrici.

    Našu školu reprezentovalo 14 žiakov – 9 mladších v sobotu a 5 najmladších v nedeľu.

    V sobotu sa najviac darilo Šimonovi Zacharovi, ktorý získal titul krajského šampióna v behu na 60m kde si výborným výkonom utvoril aj osobný rekord. Pridal aj 3.miesto v skoku do diaľky.

    Tretie miesto získala aj Victoria Froľová v chôdzi na 2000m. V rovnakej disciplíne štartovala aj Kristína Kručinská, ktorá obsadila 4.miesto. Štvrté miesto si vybojovala aj Nina Dvoršiaková v skoku do diaľky. Zvyšok výpravy tvorili DominikaLenka Hládekové, Júlia Borek, Patrik Rakyta a Jakub Hlavatý.

    V nedeľu v kategórii prípraviek si tretie miesto vybojoval Matej Štrauch. V rovnakej disciplíne si 6.miesto vyskákala Sabina Hlavatová. Takisto úspešne, s osobnými rekordami obstáli Dávid Juščák, Zara Radolská a Kristína Kapustová, pre ktorých to boli prvé oficiálne preteky.

    Všetkým menovaným žiakom ďakujme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

  • Lyžiarsky a snowboardingový výcvik – 29.1. – 2.2. 2024 – Valčianska Dolina

    Lyžiarsky a snowboardingový výcvik – 29.1. – 2.2. 2024 – Valčianska Dolina

    ...očami našich žiakov...

     

     

    Na lyžiarskom výcviku som zažil najväčšiu zábavu na lyžiarskom páse. Pás sa stále vypínal a zapínal z čoho sme mali strach ale aj srandu. Na druhý deň nám prialo počasie. Inštruktor bol zábavný a tak som sa kopcom spúšťal rýchlo a smelo. V deň vysvedčenia bolo veselo, lebo pani učiteľka nám pripravila zábavu s karnevalovými maskami na svahu. Posledný deň sme si užili aj šmýkačku na snehu.

    Richard Kubičár

     

    Na lyžiarskom nám bolo super. Boli sme aj na sedačkovej lanovke. Je super, že nám vydržalo počasie. Som veľmi rada, že sa nám umožnilo ísť na lyžiarsky.

    Laura Hlavatá

     

    Na lyžiarskom bola zábava, bolo tam pekné počasie a posledný deň sme išli slalom. Keď sme boli na vleku rozprávali sme sa počas jazdy s kamošmi. Neskoršie sme išli už aj na veľký vlek. Bolo výborne.

    Nina Kubáňová

     

    Zábava, kolotoče na lyžiach, 0 pádov a samozrejme prestávka !

    Karolína Dubovcová

     

    Lyžiarsky výcvik bol skvelý. Mali sme výborného inštruktora a užil som si to všetko veľmi dobre. Teším sa kedy bude ďalšia lyžovačka.   

    Adam Betušťák

     

    Minulý týždeň sme boli na lyžiarskom výcviku vo Valči. V pondelok bolo krásne počasie. Rozdelili nás do skupín a šli sme lyžovať. Aj v utorok nás privítalo slnečné počasie. Najprv mali rozcvičku a potom sme šli lyžovať. Inštruktor nám ukazoval rôzne techniky lyžovania. V stredu bola ráno hmla, ale neskôr sa vyčasilo a zase nám svietilo slnko. Bol to špeciálny deň, pretože sa rozdávalo polročné vysvedčenie. Po lyžovačke sme mali karneval. Všetci sme dostali masky zo zvieratkami. Bola to zábava. Vo štvrtok sme sa zase rozcvičili a šli sa lyžovať. Robili sme slalom pomedzi brány. Bola to sranda. V piatok bol posledný deň nášho lyžiarskeho výcviku. Tento deň sme si užili naplno. Po lyžovačke sme dostávali džúsy a diplomy za účasť na lyžiarskom výcviku. Potom sme odovzdali lyžiarsku výstroj. Pani učiteľka nám spravila ešte pár fotiek, aby sme mali peknú pamiatku.  Na tento lyžiarsky budeme spomínať dlho.  

    Sebastián Bardy

     

    Na lyžiarskom bola sranda. Vyšlo aj celkom fajn počasie. Pán inštruktor bol sympatický. Ešte by som si to zopakovala. Boli sme super partia.

    Diana Ujčeková

     

    Na lyžiarskom bolo super, inštruktori boli milí a veľmi sme si to užili.

    Sofia Čujková

     

    Na lyžiarskom bolo veľmi dobre aj keď som sa kus bála ale prežila som. Na vlekoch bola veľká sranda po pár ľudí spadlo vrátane mňa. Všeobecne sa mi tam veľmi páčilo a prídem tam aj ďaľší rok.

    Michaela Marcišová

     

     

    Na lyžiarskom bolo super. Spadol som iba raz.

    Samuel Ondruš

     

    Na lyžiarskom bolo super veľmi sme sa nasmiali a užili si veľa zábavy.
    Pán inštruktor bol veľmi milý.

    Sofia Jurčíková

     

    Na lyžiarskom bola zábava. Lanovky boli super, lebo sme šli úplne hore.

    Jozef Sasko

     

    Inštruktori boli milí a veľmi sme si to užili.

    Zara Kubalová

     

    Bola tam veľká sranda. Išla by som aj ďalší rok.

    Ester Beránková

     

    Na lyžiarskom bola veľmi sranda. Na snowboarde sme sa veľa toho naučili.

    Amelie Vajdová

     

    Na lyžiarskom bolo super. Po dlhej chvíli som sa šiel lyžovať. Pobavili sme sa aj poguľovali. Ak by to bolo možné, išiel by som znova.

    Tomáš Hlavatý 

     

    Užila som si lyžiarsky bola sranda a mali sme dobrých inštruktorov.

    Sofia Bíziková

     

    Na lyžiarskom sa mi najviac páčila lanovka. Bola tam sranda. Za tento týždeň sme sa veľa naučili.

    Lucia Kňazúrová

     

    Na lyžiarskom sa mi veľmi páčilo. Bola sranda a počasie bolo dobré.

    Veronika Vengrínová

     

    Na lyžiarskom bolo dobre. Mali sme dobrých inštruktorov.

    Lívia Vaňková

     

    Na lyžiarskom sa mi páčilo. Každý deň sme si kúpili čokoládu a naučil som sa lepšie lyžovať.

    Kristián Svetlák

     

    Bolo super. Inštruktor bol vtipný a pekne som spadol.

    Juraj Štetiar

     

    Bola veľká sranda. Ráno hneď ako sme prišli na svah tak sme si dali rozcvičku a to takú, že sme si vyzuli lyžu a pretekali na jednej. Posledný deň sme šli na lanovku. Bolo to super.

    Adriana Litvajová

     

    Lyžiarsky som si veľmi užila. Boli tam milí inštruktori.

    Nella Dlugošová

     

    Bol to pekný týždeň plný spomienok, zábavy a radosti. Užila som si ho v slnečné dni ale aj dni s troškou dažďa.

    Nela Ratkošová

     

    Bol to skvelý zážitok. Bol plný radosti, zábavy a adrenalínu.

    Tamara Calíková

     

    Ja som si veľmi užila lyžiarsky, keby môžem idem znova. Super kolektív.

    Veronika Brxová

     

    Pani učiteľka bola dobrý inštruktor. Som rád, že na nás dávali pozor naši učitelia.

    Lukáš Majer

     

    Na lyžiarskom bolo super. Ďakujem, že som sa mohla zúčastniť. Veľmi sa mi tam páčilo. Bola tam zábava. Síce som spadla a bolela ma noha, ale prežila som to.

     Svetlana Humajová

     

    Na lyžiarskom bolo super. Prenádherná príroda.

    Nina Holubcová

     

    Na lyžiarskom výcviku bolo super.  Mali sme neobmedzené možnosti, ktorých bolo veľmi veľa.
    Náš inštruktor bol jeden s najlepších ktorý nám rozumel a stále nás podporoval.

    Samuel Doležal

  • Úspešná reprezentácia školy

    Silvestrovský beh zdravia

    Posledný deň roku 2023 sa vo Vrútkach uskutočnil už   42. ročník tradičného Silvestrovského behu zdravia. Na trati dlhej  2 km ulicami centra mesta  sa veľmi dobre darilo v kategŕii mladšieho žiactva Zare Kubalovej, ktorá dobehla do cieľa na 3. mieste a Jakub Murček  na 5. mieste.

    SLOVENSKÁ SKOKANSKÁ TOUR

    Turianska skokanská lata

    V nedeľu 14. januára sme v telocvični našej školy odštartovali 2. ročníkom Turianskej skokanskej latky prvé podujatie slovenskej skokanskej tour.

    Účasť  atlétov z Košíc, Banskej Bystrice, Žiliny, Bojničiek, Jablonice, Martina a domácich - našich 8 dievčat a chlapcov priniesla obdivuhodné výkony pretekárov najmä v kategórii dorastu. Anna Viktória Hudecová (Juventa Žilina), ktorá zvíťazila výkonom 170 cm a dorastenec Peter Kučera (UMB BB) zvíťazil výkonom 187cm atakovali limit na ME do 18 rokov.                                         Veľmi dobre sa darilo aj našim skokanom. V kategórii mladších žiakov získali všetky 3 medaily - zlatú Šimon Zachar, striebornú Matej Štrauch a bronzovú Patrik Rakyta. V kategórii starších žiačok zvíťazila Sofia Kevešová a striebornú medailu si vybojovala Veronika Brxová. Prví traja v každej kategórii boli ocenení medailami, diplomami, tričkami a vecnými cenami. Ocenenie najlepší tréner podujatia získala so ziskom 5 medailí pani učiteľka Miroslava  Bahledová.     usporiadal AC Victoria v spolupráci so  ZŠ Turany a Mestom Turany. Ceny pre úspešných športovcov a trénerov venovala firma Staton.  Pri organizácii a technickom zabezpečení aktívne pomáhali žiaci športových tried.

    Jumperia = 100% úspešnosť našich

    17. januára 2024 sa v hale Strednej športovej školy v Banskej Bystrici konalo 2. podujatie slovenskej skokanskej tour. V skoku do výšky sme mali medzi 13 prihlásenými pretekárkami 2 staršie žiačky, ktoré pridali opäť do svojej zbierky cenné kovy. Výkonom 155 cm zvíťazila Sofia Kevešová a striebro získala Veronika Brxová, ktorá výkonom 150 cm si vytvorila svoj osobný rekord.

    Halové Majstrovstvá SsAZ v Bratislave

    V sobotu 20.01.2024 sa bratislavská športová hala Elán stala dejiskom Halových majstrovstiev kraja v atletike v kategórii staršieho žiactva a dorastu. Silná konkurencia z 10 športových klubov sľubovala kvalitnú súťaž v skoku do výšky. Sofia Kevešová opäť nenašla premožiteľku vo svojej disciplíne. Vynikajúcim výkonom 160cm si vytvorila hneď na začiatku sezóny osobný rekord, získala zlatú medailu, diplom a tričko s nápisom Majster SsAZ. Striebro patrilo Veronike Brxovej výkonom 150cm. Skok do výšky sa dievčatám podarilo ovládnuť na súťažiach už tretí krát za sebou.                                                                                               V behu na 2000m si zabehla osobný rekord aj Zara Kubalová, ktorá dobehla do cieľa na 7. mieste.

    Majstrovstvá Slovenska v chôdzi – Banská Bystrica

    V sobotu 20.01.2024 päť našich atlétok – chodkýň sa nominovalo na M SR do Banskej Bystrice. V kategórii mladších žiačok v chôdzi na 1000m obsadila           6. miesto Victória Froľová a 8. miesto Kristína Kručinská.                                 Na trati dlhej 2000m v kategóri starších žiačok podala výborný výkon Karolína Dubovcová (5. miesto) a Adriána Litvajová ( 13. miesto).

     

    Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

  • ČARO VIANOC

    ČARO VIANOC

    Témou tohoročnej výtvarnej vianočnej súťaže bolo vyjadriť atmosféru a čaro vianočných sviatkov.

    Našou snahou je zapojiť deti do tvorivej činnosti, podporiť ich kreativitu a podnietiť ich záujem o staré rodinné zvyky a tým pádom zachovať pravú atmosféru Vianoc.

    Do súťaže sa zapojili žiaci 1. – 4. ročníka. Žiaci mohli pracovať ľubovoľnou technikou.

    Výtvarné práce detí prispejú k vianočnej výzdobe našej školy.

    Ocenenie získali títo žiaci:

    1. ročník

    1. miesto – Kristína Raceková 1.C

    2. miesto – Romana Buricová 1. A

    3. miesto – Viktória Ľubomírska 1. B

                         Ema Karcolová 1. C

    2. ročník

    1. miesto – Paulína Hanáková 2. A

    2. miesto – Matej Perniš 2. A

    3. miesto – Edmund Buranský 2. A

     

    3. ročník

    1. miesto – Sára Štefáneková 3.A

    2. miesto – Adam Janoťák 3. A

    3. miesto – Liliana Ľubomírska 3. B

     

    4. ročník

    1. miesto – Svetlana Humajová 4. B

    2. miesto – Nikola Bašistová 4. A

    3. miesto – Viera Pernišová 4. B

  • Predvianočné maľovanie medovníkov

    Predvianočné maľovanie medovníkov

    Vianoce, najkrajšie sviatky v roku, sú už pred dverami. V našej škole všetko hrá vianočnou náladou.

    I v tomto roku sa konala tradičná predvianočná akcia, počas ktorej mali šikovní žiaci plné ruky práce a najmä medového cesta. Snažili sa preukázať svoje zručnosti v medovnikárskom umení. Prvý deň si cesto pripravili, dôkladne vymiesili. Druhý deň vaľkali, vykrajovali rôzne tvary a piekli, piekli, piekli. Museli napiecť toľko, aby tretí deň mohli súťažiť všetci záujemcovia z druhého stupňa. A to boli pravdepodobne žiaci s umeleckou dušou, pretože tradičné medovníčky vyzdobili bielou polevou na vysokej úrovni. Nielen žiaci mali plné ruky práce, ale aj porota pri hodnotení krásnych dielok. Preto museli byť udelené viaceré ceny v dvoch kategóriách nasledovne:

     

    Mladšia kategória (5. – 6. ročník)

    Zlaté pásmo: Lillian Čanády, Marek Kováčik, Natália Huťková

    Strieborné pásmo: Nikola Gelačáková, Tamara Božíková

    Bronzové pásmo: Valentíma Marošová, Nina Vajdová, Bianka Školová, Šimon Majtáň, Sofia Rakytová

     

    Staršia kategória (7. – 9. ročník)

    Zlaté pásmo: Sofia Ďurišová, Milana Nehoda

    Strieborné pásmo: Nikola Holková, Lívia Vaňková

    Bronzové pásmo: Diana Ujčeková, Nina Kubáňová, Tomáš Lamoš, Alex Koment

     

    Okrem súťažiacich ďakujeme aj pomocníčkam: Martine Volnovej, Nikole Holkovej, Alexandre Bízikovej, Viktórii Klájovej.

    Srdečne blahoželáme a tešíme sa opäť o rok!

                                                             M. Sláviková a K. Schmidtová

  • Štyri medaily z VIANOČNEJ LATKY

    Štyri medaily z VIANOČNEJ LATKY

    V utorok 19. decembra sa uskutočnilo 4. kolo TŽL v atletike. Vianočne vyzdobená telocvičňa našej školy privítala 72 pretekárov z 10 škôl okresu Martin na 27. ročníku súťaže v skoku do výšky Vianočná latka. Toto tradičné športové podujatie organizačne sme opäť zvládli   na výbornú. Po prezentácii súťažiacich privítal športovcov a ich trénerov pán riaditeľ          Mgr. Anton Garaj.  Z našej  školy sa nominovali na súťaž 10 skokani, ktorí získali štyri cenné kovy a 61,5 boda  do hodnotenia TŽL.

    Sofia Kevešová získala zlatú a Veronika Brxová striebornú medailu v kategórii starších žiačok. Darilo aj mladším žiakom – striebornému Patrikovi Rakytovi a bronzovému Šimonovi Zacharovi. Veľmi dobrú tímovú prácu odviedli aj žiaci športových tried, ktorí pomáhali technicky zabezpečovať Vianočnú latku. Úžasnú divácku atmosféru vytvorili všetci žiaci , ktorí prišli povzbudiť súťažiacich.                                                                                 

    Naša škola je po 4. kole TŽL na 3. mieste za Gymnáziom Lettricha a ZŠ Hurbanova Martin.

    Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

  • Skáčeme cez švihadlo

    Skáčeme cez švihadlo

    V mesiaci december si zmerali svoje sily v preskokoch cez švihadlo žiaci 1. stupňa. Švihadlo je jednoduchý nástroj, ktorý vie pomôcť pri mnohých športoch a má dosť výhod pre naše telo: posilní celé telo, myseľ, spáli kalórie, ušetrí kĺby, zlepší koordináciu. Cieľom tejto súťaže bolo naskákať čo najväčší počet správne vykonaných preskokov cez švihadlo za 1 minútu. Neuveriteľné výkony podali nielen najstarší žiaci, ale aj naši prváci.

    1. ročník:

    1. miesto: K. Raceková – 1. C, A. Jurčík – 1. A                            

    2. miesto:  E. Karcolová – 1. C, M. Murček – 1. A

    3. miesto: M. Dibdiaková – 1.B, M. Janoťák – 1. C                                                    

          2.  ročník:   

    1. miesto: L. Omámiková, F. Hlavatý              

    2. miesto: P. Hanáková, E. Buranský

    3. miesto: L. Barániová, J. Poliak

           3. ročník:  

    1.miesto: R. Jesenská, F. Jurčík – 3. A

    2. miesto: M. Beňušová – 3. B, M. Rusnák – 3.A

    3. miesto: L. Ľubomírska, T. Ujček – 3. B

          4. ročník:   

    1. miesto: N. Rantová – 4. A, J. Vallo – 4. B

    2. miesto: D. Kostrová, D. Juščák – 4. B

    3. miesto: K. Kapustová – 4. A, J. Žemberi- 4. B

  • VIANOČNÉ TRHY

    VIANOČNÉ TRHY

    V jedno  sobotné ráno sme sa so ZÚ Spoznávame prírodu vybrali do Žiliny na Vianočné trhy. Cesta pohodlným a pekným  vlakom nám rýchlo  ubehla a ani sme sa nenazdali a boli sme tam. Prešli sme po vianočne vyzdobenej ulici až sme došli na námestie. Nevedeli sme sa vynadívať na obrovské ruské kolo, ktoré nás veľmi lákalo. Potom sme prišli na námestie a tam sa pred nami otvorila brána a my sme vošli dnu. Všade bolo veľa stánkov a my sme nevedeli kam sa pozrieť. Spravili sme nákupy, občerstvili sa a celí šťastní sme odišli na vlak smerom do Turian.

    Tým sme pre tento rok ukončili ZÚ a tešíme sa na Nový rok.

     

    žiaci zo ZÚ Spoznávame prírodu

  • Detská atletika

    Detská atletika

    Vo štvrtok 14. 12. sme si atletický tréning spestrili malou súťažou. Žiaci 2.- 6. ročníka vytvorili 4 družstvá, ktoré zbierali body v štyroch disciplínach. Prvá bola vytrvalostná – 3-minútový beh, pri ktorom zbierali loptičky. Ako druhú disciplínu si vyskúšali beh cez nízke prekážky štafetovou formou. Pokračovalo sa v hode vortexom, kde sa bral do úvahy súčet výkonov všetkých členov družstva. Pred štafetovým behom bolo poradie veľmi tesné ale po odbehnutí bolo jasné ako sa rozdelia body a celkové poradie. Každý dostal malú cenu no najväčšou odmenou bol príjemne strávený čas v kruhu kamarátov.

    Vždy keď si urobíme takúto súťaž teší nás obrovský progres, ktorý u detí vidíme. Akýkoľvek pravidelný pohyb sa na dieťati podpíše, preto dbajme na to, aby sme sa všetci hýbali čo najviac a išli tak príkladom...tak ako tieto deti.

  • PYTAGORIÁDA

    PYTAGORIÁDA

    Pytagoriáda je matematická súťaž, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vypočítajú dané príklady. Úspešní riešitelia sú tí, ktorí správne vyriešia aspoň 10 úloh z pätnástich.

    12. a 13. decembra sa v 3. až 8. ročníku uskutočnili školské kolá Pytagoriády.

  • Anjel vedľa anjelička

    Anjel vedľa anjelička

    Milí žiaci, v tomto predvianočnom čase zorganizoval  Žiacky parlament „Súťaž o najkrajšieho anjela“. Do súťaže sa zapojilo 16 tried. Všetci ste sa rozhodli prekvapiť a vytvoriť za pomoci vašich pani učiteliek toho najkrajšieho a najoriginálnejšieho anjela.

    Na I. stupni najviac hlasov získal anjel z III. B triedy za čo mu patrí I. miesto, na II. mieste sa umiestnil anjel z II. A triedy a III. miesto získali žiaci zo I. C triedy.

    Usilovne pracovali aj naši starší spolužiaci: I. miesto si vybojovali žiaci z VII. B triedy, II. miesto patrí IX. A triede a  III. miesto získali žiaci zo VIII. A triedy.

    Tešíme sa aj na budúci rok.

    V mene „Žiackeho parlamentu“ Vám všetkým prajeme:

    Krásny  sviatočný čas, na ktorý sa dlho teší každý z nás. Vôňa koláčov vôkol sa rozlieha, Vianočnej nálade každý z nás podlieha. Zabudnime na smútok, zanechajme zvady, buďme k sebe milí, dobrí a majme sa radi. Prišiel čas Vianočný, zvonček tíško cinká, každému sa splní túžba, aspoň malilinká.
    Šťastné a veselé želajme si spolu, a potom spoločne k Štedrovečernému stolu.

     

  • Navštívili sme Bábkove divadlo Žilina

    Navštívili sme Bábkove divadlo Žilina

    Dňa 7. 12. sa žiaci prvého stupňa spolu s učiteľkami a vychovávateľkami zúčastnili predstavenia „ Zvedavý sloník " v Bábkovom divadle Žilina.

    Cestovali sme vlakom priamo z Turian. Zo stanice sme sa pešo presunuli cez mesto do divadla. Príbeh o sloníkovi deti zaujal, bol  zábavný a poučný . Po skončení predstavenia sme spoločne navštívili vianočné trhy, kde deti obdivovali drevený betlehem, výzdobu a niečo malé si kúpili. Cestou naspäť nám rozprávali o sloníkovi, korytnačke, smiešnom pštrosovi a krásnych kulisách. Pre nás všetkých predstavenie bolo veľkým zážitkom.

  • Mikuláš, Mikuláš

    Mikuláš, Mikuláš

    Padá, padá biely sniežik na lesy a stráne.

    Už Mikuláš s pani Zimou chystajú si sane.

    Rozbehnú sa dolu brehom, celým šírym svetom

    a darčeky roznášajú všetkým dobrým deťom.       

    Už je zima, už je čas - Mikuláši majú zraz.

    Jeden prišiel rovno medzi nás.       

    Vitaj v našej škole, milý Mikuláš,

    vyzerali sme ťa z okna toľko ráz.

    Kožuštek a dlhú bielu bradu máš, vitaj,

    vitaj medzi nami, milý dedko náš.

    Po tej dlhej ceste konečne už zlož,

    k našim nohám nedočkavým ten svoj veľký kôš.

    Vieme, že z tých darov aj nám niečo dáš,

    vitaj, vitaj medzi nami milý Mikuláš.      

    Vitaj, vitaj, Mikuláš, vitaj medzi nami,

    prišli sme ťa pozdraviť veselými hrami.

    Ukážeme ti, čo už vieme, rozprávočky rozpovieme,

     prednesieme pekný verš, nakreslíme, čo len chceš.

    Nič to zato, že sme malí, statočne sme pracovali.

    Ty nám zato ukážeš, čo v tom koši máš.                

    Vitaj, vitaj zďaleka, milý Mikuláš.  

                                                                     

    Ďakujeme, Mikuláš, za tie krásne chvíle,

     za darčeky od teba, za úsmevy milé.

    Stretneme sa o rok zas, príď, Mikuláš, medzi nás.

     

    6.12.2023

  • Deň pred adventom

    Deň pred adventom

    32 turistov vycestovalo do mrazivej Bratislavy. Cesta rýchlikom bola pohodlná, nemeškali sme. Bolo sychravo, preto sme zamierali popri Dunaji do Prírodovedného múzea.

    Prírodovedné múzeum sa zameriava na výskum, dokumentáciu a prezentáciu rozmanitosti živej a neživej prírody, najmä na území Slovenska. Svojimi zbierkami (cca 2,5 milióna zbierkových predmetov) sa zaraďuje medzi významné európske prírodovedné múzeá. Verejnosti sprístupňuje mineralogické zbierky zo slovenských a svetových lokalít, prostredníctvom skamenelín približuje geologickú minulosť Zeme.

    Po vyše dvoch hodinách v múzeu sme navštívili vianočné trhy v historickej časti mesta. Očarili nás krásne ozdobené stromčeky a stánky. Padal sneh, fúkal vietor, nevzdávali sme sa a obdivovali  staré i nové Slovenské národné divadlo, Dóm svätého Martina, vianočné výzdoby obchodov a uličiek. Boli sme sa občerstviť a zohriať v obchodnom centre. Na stanicu sme kráčali popri prezidentskom sídle a historickej budove Slovenskej národnej rady.

    Bolo zaujímavé vidieť Bratislavu v tomto ročnom období.

                                                                                               členovia  turistického krúžku

strana: